S2D - Стъпка към Вашата мечта!

22.10.2011 г.

ЗДРАВЕ - ЗНАЕТЕ ЛИ...

Защо сме сънливи през деня?

Желанието за сън през деня невинаги е причинено от недоспиване предишната нощ.

Новини
Това че сме сънливи през деня може да бъде опасно не само за самите нас, но и за околните – например когато сме зад волана.
Сънливостта намалява работоспособността и води по-бързо до психическа и физическа умора, придружена от болежки.
Състоянието влошава способността ни да разговаряме и увеличава риска от грешки.
 Има  10 причини за прекомерна сънливост през деня:
1. С масовото навлизане на новите технологии в бита и на работното място човек все по-често не успява да си набави необходимото време за почивка, прекарвайки целия ден пред компютъра или телевизора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Спането на включен телевизор води до усещане за махмурлук

Спането на включен телевизор води до усещане за махмурлук

0 коментара към статията0|Статията е разгледана 14721 пъти14721
18.11.2010

Съвети за добър сън и енергия след смяна на времето

0 коментара към статията0|Статията е разгледана 26423 пъти26423
31.03.2011
2. Нарколепсията е друга водеща причина за дневната сънливост. Експертите напомнят, че тя е неврологичен проблем и често остава неразпозната. Отличава се с появата на неконтролируеми епизоди на силна нужда от сън. Тези внезапни атаки могат да се появят по всяко време на деня и при всякакво занимание.
3. Определени медикаменти – най-вече някои болкоуспокояващи, мускулни релаксанти и противоалергични лекарства могат да предизвикат също прекомерна сънливост в течение на деня. Ако имате съмнения, че това е причината, прегледайте списъка с приеманите от вас лекарства и най-добре се консултирайте със своя личен лекар.
4. Хората, които наскоро са преживели физическа травма, често се оплакват от признаци на недоспиване и липса на концентрация. Хроничната депресия и умора също се свързват с това състояние. Резките промени във времето, преходните сезони са предпоставка за изостряне на проблема.
5. Хората, които се хранят недостатъчно (т.нар. недоимъчно хранене), често също стават жертва на дневната сънливост. Това, разбира се, важи и за онези, които продължително време спазват диета за отслабване, която силно ограничава някой или всички типове храни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар