S2D - Стъпка към Вашата мечта!

4.10.2011 г.

ЗДРАВЕ - ЗНАЕТЕ ЛИ...


"СИМПТОМИТЕ ПРИ ПОДОБРЯВАНЕ НА ХРАНЕНЕТО" - д-р Стенли Бас


             Ако ме запитате, коя област в храненето е най-малко разбираема, то веднага бих отговорил - неумението правилно да разбираме и да интерпретираме симптомите и измененията, които съпътстват прехода към по-разумна и правилна програма на хранене.
Какво имаме предвид под "по-правилна програма за хранене"? На първо място да си изясним какво означава да въведем в храненето си продукти с по-високо качество. Например човек заменя свинското с говеждо. В този случай смятаме, че говеждото е за предпочитане заради по-лесното усвояване от организма, по-ниското съдържание на мазнини и т.н. На свой ред, пилешкото се предпочита пред говеждото по същите причини. Фасула, лещата, граха в съчетание с други зеленчуци са още по-богати на хранителни вещества, необходими за възстановяване на здравето.
             При изкачването си по скалата на качеството на продуктите, ние включваме в режима си на хранене, богата на протеини храна, която може да се употребява без топлинна обработка, например кашкавал, приготвен от сурово мляко без сол. След това идват орехите и семената, които могат да се ядат в натурален вид (сурови и несолени). Изводите са, че колкото са по-близо продуктите, които ние ядем, до своето естествено състояние или колкото по-малко са били подложени на топлинна обработка, толкова е по-високо тяхното качество. При тези условия, практически се съхраняват всички ферменти, аминокиселини, минерали, витамини, въглеводороди, а също така "жизнена сила". Тази "жизнена сила" на свой ред, помага за възстановяване на здравите тъкани.
           Тази квалификация на качеството, което приехме при анализа на протеино съдържащите продукти, се отнася и за въглеводородите (нишестените и захаро съдържащи продукти), мазнините и продуктите богати на минерали. Качеството на програмата на хранене се повишава, за сметка на изключването на токсичните за организма продукти, като кафе, чай, шоколад, тютюн, сол, пипер.
         Какво отношение има качеството на продуктите, относно възстановяването на здравето? Ето във какво. Колкото е по-високо качеството на храната която ядем, толкова по-скоро ще се избавим от болестите, доколкото сме способни правилно да смелим и усвоим тази храна. Към това е необходимо да прибавим и знания за:
а) правилно съчетание на продуктите;
б) правилна последователност при приемането на различни видове продукти, а именно: най-лесно усвояемата храна, трябва да бъде изядена първа, по-трудно усвояемата - на второ място, а най-концентрираната последно;
в) нужното количество продукти от всеки вид, което трябва да бъде изяждано при всяко хранене;
г) правилно време за ядене (когато възниква чувство на глад, а не по разписание).
Какво ще произлезе, ако човек последва тези правила и рязко подобри качеството на използваните продукти? Ще започнат да стават чудесни неща, както с организма, така и с личността на човека.
Удивителният разум е присъщ на всяка клетчица в тялото и тази мъдрост започва незабавно да действа. Съществува такова правило: когато качеството на храната, постъпваща в нашия организъм, става с по-високо качество от тъканите, от които се състои тялото, то организмът започва да изхвърля материала от по-ниско ниво и прави място на по-съвършения материал, което позволява да се строят нови, по-здрави тъкани. Това правило се нарича план за еволюция в природата. Организмът винаги се храни и винаги се стреми да произвежда здраве, стига да не му пречим. Само при такова усъвършенстване, ние действително ще престанем да се връщаме към стари и да създаваме нови болести. Самостоятелните опити за борба при простуди, трески, порязвания, отоци, рани и т.н. са безкрайна поредица от примери за това, как нашето тяло и организъм се стремят към здравето винаги - независимо от това какво предприемаме за да преустановим този процес.
           Какви симптоми се наблюдават, когато първо започнем да изключваме продуктите с ниско качество и ги заменим с продукти от по-високо качество- по-живи, по-натурални, отколкото продуктите с които сме свикнали? Когато внезапно спрем използването на токсични стимулатори, като кафе, чай, шоколад или какао, обикновено се появява главоболие и намаляване на силите. Това се получава в следствие на това, че организмът изхвърля токсини, наричани кофеин и теобромин, които излизат от тъканите и се транспортират чрез кръвоносната система в разстояние на много жизнени цикъла на организма. Преди токсините да достигнат мястото, където ще бъдат окончателно унищожени, те през цялото време ще оказват раздразнително действие, предизвиквайки главоболие. Намаляването на силите произлиза от по-ниската активност на сърцето - остатъчен ефект, настъпващ в следствие стимулирането на сърдечната дейност, при приемането на определени отравящи вещества, наричани стимулатори. Учестеното сърцебиене (пулс) дава усещането за подем, а забавеното- чувство на депресия. Обикновено в разстояние на три дни, тези симптоми изчезват, а след това се чувстваме значително по-бодри, благодарение на това, че нашите сили се възстановяват.
       За храната с ниско качество, са нужни повече усилия за приготвянето й. Подправки, сол и други съставки, които добавяме, за да я направим по-пикантна, отколкото по-натуралните, по-малко обработени продукти. Животинските продукти, като месо, птици, риба и т.н., се явяват по-възбуждащи, отколкото сиренето, орехите и плодовите протеини. Следователно, когато се откажем от животинските продукти, се понижава сърдечната активност, това е допълнителен ефект, който се приема от мозъка, като релаксация или намаляване на енергията. Това начално намаляване на силите продължава около десет дни или малко повече. След това състоянието се подобрява, започва прилив на енергия и се намалява стреса.
      Сега да се върнем към симптомите, които се появяват в процеса на пренастройване на организма.
         Човекът, който в течение на три до седем дена се е придържал към по-правилна диета, а след това е прекъснал, може да каже: "О! Аз се чувствах по-добре, когато се хранех по старому. Новата диета ме направи по-слаб". Той греши, тъй като не е дал възможност на организма си да се пренастрои и да приключи първата фаза - възстановяването. Ако беше изчакал още малко, то щеше да се чувства много по-добре, отколкото преди.
         По време на тази начална фаза, продължаваща до десет дни, в много редки случаи до няколко седмици "жизнените сили", които обикновено се намират в периферията или във външните части на организма, като мускули, кожа, започват да проникват във вътрешните органи и пристъпват към реконструкции. Такова прехвърляне на всички сили към вътрешните органи и области, създава чувството за намаляване на енергията в мускулите, което се интерпретира от мозъка като някаква слабост. Това просто е преориентиране на силите към по-важните вътрешни части. Тук просто е важно човек да намали разхода на енергия, повече да почива и да спи. Това е критичен момент и ако човек посегне към стимулатори от какъвто и да е вид, ще наруши и разстрои възстановителният план на организма. Много е важно да имате търпение и вяра, малко да изчакате и след известно време ще почувствате сила, каквато никога не сте усещали преди началото на програмата. Успехът във връщането или подобряването на здравето, зависи от правилното разбиране на тази точка . Трябва да се осъзнае, че организма използва основната си енергия за по-важната вътрешна работа и не ги изразходва за външна работа, включително и за мускулни движения. Бъдете мъдри- приемете го като даденост и се отпуснете.
         Според това, как човек продължава да се придържа към подобрената диета и постоянно да повишава качеството на храната, започват да се проявяват интересни симптоми. Организмът започва процес наречен "възстановяване". Клетъчният "разум" разсъждава приблизително така: "О! Вижте новопостъпващите материали! Чудесно е! Ние имаме възможност да се отървем от стария боклук и да си построим нов дом. Да за почваме веднага. Да изхвърлим излишната жлъчка от черния дроб и жлъчния мехури да я отправим в червата за изхвърляне. Да изгоним шлаките от артериите, вените и капилярите. Много дълго бяха тук тези немислими, зловонни, газирани маси. Да се отървем от тях. Артритните отлагания в ставите искат прочистване. Да изхвърлим вън дразнещите хранителни концентрати, аспирини, сънотворни, наркотици, заедно с всички натрупани мазнини, които толкова обременяват живота ни. Да започнем и да не спираме, докато не приведем организма си в прекрасно работно състояние".
В началото може да има главоболие, може да възникне чувство за топлина или простуда, кожата може да се обрине, може по някое време червата да работят по-вяло или обратно- диария, може да се появи чувство на умора или слабост, неразположеност, депресия, често уриниране и т.н. и т.н. Повечето хора смятат, че тези реакции са търпими и проявяват самообладание, тъй като подобренията, които са станали и които стават, са все по-очевидни с всеки изминал ден. И това действа вдъхновяващо.
         Симптомите ще се сменят в зависимост от материалите, които се изхвърлят; състоянието на органите, участващи в процеса на изхвърляне; количеството енергия, с което разполагате. Колкото повече почивате и спите, толкова по-слаби ще бъдат и ще преминат по-бързо. Въобще не е лошо, че при Вас се появяват симптоми на проустройване на организма. Дълбоко вникнете в това, че всеки организъм става по-млад и по-здрав всеки ден, от колкото по-голямо количество шлаки се отървете, които шлаки през цялото време са Ви носили болести, болка и страдания, които са били много по-големи. Тези, при които най-силно са се проявявали симптомите - реакции, и които са издържали до пълното им излекуване, по този начин са избегнали много сериозни болести, които биха се развили с времето, ако не обръщаме внимание на навиците си в храненето.
Не чакайте, за да отидете по-нагоре по скалата на качеството, т.е. подобрявайки своята диета, Вие ще се чуствате по-добре от ден на ден, докато не постигнете съвършенство. Работата на организма е циклична по природа и здравето се развива на серии постоянно намаляващи цикли. Например, Вие сте преминали на по-добра диета и засега се чувствате много по-добре. Но след някое време се появява симптом: може в течение на дни да ви се повръща и да имате разстройство с отвратителна миризма. Но след един ден ще се почувствате по-добре, а след известно време всичко отново ще бъде прекрасно. След това ако внезапно се простудите и почувствате че Ви тресе, че губите апетит, след 2-3 дена (при положение че не приемате таблетки или нещо такова), Вие внезапно ще се оправите и ще се почувствате толкова добре, колкото не сте били много години.
Да предположим че ще се почувствате така около два месеца и после се появи сърбеж или обрив. Не предприемайте нищо срещу това. Обривите ще почервенеят, ще се усилят и така ще бъде около десет дена. И изведнъж внезапно ще изчезнат. Веднага след това ще откриете, че Вашият хепатит е изчезнал, а силата Ви е станала повече отколкото преди. След този обрив са изчезнали натрупванията от храна в стомаха, които са и предизвикали хепатита.
               И така през цялото време: всяка реакция ще бъде по - слаба от предишната, тъй като организмът става все по - чист. Циклите ще бъдат все по-кратки, като продължителност и след тях ще следват много по-дълги периоди на изключително самочувствие, и това ще продължава дотогава, докато Вашето здраве не стигне високо ниво. Сега Вие сте относително свободни от болести и ще се изпълвате с все по - увеличаваща се радост.
              Пълноценния живот и чувството за щастие идват от изключителното самочувствие. Вашите мисли се освобождават, чувствата стават ясни и дълбоки и Вие ще пеете от радост. Ще започнете да обичате света, Вселената и всичко в нея. Това естествено състояние на ума - щастие, радост, и пребиваването ни в света с цялата Вселена - и това може да бъде постигнато, ако следваме закона на Космоса. Първите закони, които сте длъжни да усвоите, са законите на природата. Ние сме длъжни да се научим да ядем обикновени, чисти и естествени продукти, приготвени и комбинирани по подходящ начин, а нашият организъм на свой ред, изхвърля всичко вредно, което сме натрупали по-рано. Никъде принципа за опрощаване на греховете не е толкова очевиден, както тук, в нашите собствени тела - когато се отказваме от нашите вредни, разрушаващи навици в храненето (замърсяващи храма на Душата). Бог (или Природата, или както Ви харесва), ни дава шанс за нов, щастлив живот. В организма трябва да започне пълно "покаяние"- чрез изчистваща диета и естествени продукти. Със собствените си очи, ежедневно ще наблюдавате неща, които ще ви поразят с безкрайната мъдрост на ставащото. Тайнството на организма, действията на Природата, жизнените сили, работещи в Природата и Космоса, са далеч от границите, които нашите умове са готови да разберат сега. Всеки велик физик или друг учен, живял някога в света се е прекланял с благоговение пред чудесата на Природата.
Да! Ние сме направени изключително сложно и удивително!


Няма коментари:

Публикуване на коментар