S2D - Стъпка към Вашата мечта!

3.08.2012 г.

Динята – идеалната лятна храна Здравословно хранене и диети, 2 август 2012
Независимо какъв сорт е динята, този сладък плод е идеална храна за лятото. По данни на американски източници хранителната стойност на динята за една порция (или около 150 грама) е: Витамин С – около 20% от препоръчителния дневен прием за възрастни; Витамин А – около 18% от препоръчителния дневен прием за възрастни; Калий – около 5% от препоръчителния дневен прием за възрастни; Магнезий – около 4% от препоръчителния дневен прием за възрасти; Калории (45 ккал) – около 2% при нормален дневен хранителен режим. Динята е не само добра за утоляване на жаждата, но благодарение на съдържащите се в нея антиоксиданти има добър ефект върху възпалителните процеси, които се развиват при заболявания като астма, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво, артрит и други. В динята се съдържат два важни антиоксиданта – витамин С и витамин А, в сравнително голямо количество. Към тях трябва да се прибави и ликопен, антиоксидант от групата на каротеноидите. Тези вещества, приети при хранене, имат мощно неутрализиращо свободните радикали действие. По този начин се повлиява благоприятно възпалителният процес в съдовите стени при атеросклероза или възпалението в стените на бронхите при астма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар