ИМА ЛИ НЕЩО ПО ВАЖНО ОТ НАШЕТО ЗДРАВЕ? Има стара поговорка: ,,Здравето не е всичко, но всичко без здраве е нищо"
S2D - Стъпка към Вашата мечта!
3.08.2012 г.
Динята – идеалната лятна храна
Здравословно хранене и диети, 2 август 2012
Независимо какъв сорт е динята, този сладък плод е идеална храна за лятото. По данни на американски източници хранителната стойност на динята за една порция (или около 150 грама) е:
Витамин С – около 20% от препоръчителния дневен прием за възрастни;
Витамин А – около 18% от препоръчителния дневен прием за възрастни;
Калий – около 5% от препоръчителния дневен прием за възрастни;
Магнезий – около 4% от препоръчителния дневен прием за възрасти;
Калории (45 ккал) – около 2% при нормален дневен хранителен режим.
Динята е не само добра за утоляване на жаждата, но благодарение на съдържащите се в нея антиоксиданти има добър ефект върху възпалителните процеси, които се развиват при заболявания като астма, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво, артрит и други. В динята се съдържат два важни антиоксиданта – витамин С и витамин А, в сравнително голямо количество. Към тях трябва да се прибави и ликопен, антиоксидант от групата на каротеноидите. Тези вещества, приети при хранене, имат мощно неутрализиращо свободните радикали действие. По този начин се повлиява благоприятно възпалителният процес в съдовите стени при атеросклероза или възпалението в стените на бронхите при астма.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар